360° VR of Spherical panorama

360° VR of Spherical panoramaEen spherical panorama of 360 graden VR panorama is een aantal samengestelde foto’s dat door speciale software in een zodanig formaat wordt gezet dat de kijker met de muis om zich heen kan kijken en de indruk heeft zich op de gefotografeerde plaats te bevinden.

Het aanral foto’s dat nodig is om een spherical panorama te maken is afhankelijk van de gebruikte lens.
Een fisheye groothoeklens (6 tot 10mm) geeft een kijkhoek van 180 graden of  meer zodat er slechts 2 tot 8 foto’s nodig zijn om de hele omgeving in de panorama te krijgen.

Een bijkomend voordeel van een groothoeklens is dat, omdat er weinig foto’s nodig zijn, er ook weinig samenvoegfouten zullen zijn in de software die de foto’s in één plaat zet.

Een nadeel van een erg grote hoek is dat de kwaliteit van de foto erg snel afneemt, en de resolutie van het resultaat wordt nooit groter dan de som van de losse foto’s minus 15%.

Hieronder is een voorbeeld van hoe een dergelijke panorama gemaakt wordt:

Deze spherical panorama is gemaakt met een DX formaat digitale spiegelreflex camera met een 12mm groothoeklens.
Met deze combinatie moeten er 22 foto’s worden gemaakt.

De camera wordt op een statief geplaatst met speciale panoramakop zodat, hoe de camera ook wordt gedraaid, deze altijd om het zelfde punt draait (het zogenaamde nodal point van de lens).

Eén foto recht naar boven, dan een rij van 10 foto’s om de 36º op ongeveer 40º omhoog, dan een rij van 10 foto’s op 40º omlaag en dan nog één recht naar beneden.

VR panorama losse foto's

Hierna worden de foto’s geladen in een programma dat de foto’s op een dusdanige manier aan elkaar plakt dat er een spherical panorama van gemaakt kan worden.

Het resultaat van deze bewerkingsstap wordt in een fotobewerkingsprogramma eerst van eventuele foutjes ontdaan en de kleur en scherpte wordt indien nodig aangepast. Bij een omgeving waar veel gebeurt moeten ook regelmatig halve mensen en/of dubbele mensen worden verwijderd.

Het uiteindelijke resultaat ziet er dan zo uit:

vr panorama resultaat

Deze foto wordt door weer een ander stukje software omgezet in een quicktime (.mov) of flash (.flv) filmpje, of direct getoond door een panorama viewer waardoor het uiteindelijke resultaat er zo uit ziet:

 

Meer voorbeelden naast de onderstaande spherical panorama’s door mij gemaakt vind je HIER.

 

De onderstaande panorama wordt in een player getoond die zowel flash als quicktime ondersteund, voorbeelden van de uitgebreidere mogelijkheden van een andere player vind je in de VR Gallery.

Klik met de muis in de onderstaande plaat en door de muis te ‘sleuren’ kan de foto worden bestuurd.
(Voor een grotere versie van deze panorama, klik HIER (let op! deze is 9Mb dus kan het laden even duren afhankelijk van de verbinding))

 

De oude trambrug in Schipluiden