Planar & Cylinderpanorama

Planar & Cylinderpanorama

Planar panorama zijn de “ouderwetse” panorama’s.

Het effect kan simpelweg worden verkregen door van een normaal formaat foto een uitsnede te nemen. Er moet dan wel met een groothoeklens gefotografeerd worden zodat het volledige onderwerp in een keer in beeld komt.

crop-panorama

Dit geeft met de huidige digitale apparatuur over het algemeen een zeer acceptabele kwaliteit die afdrukken op klein formaat mogelijk maakt.

Wil je echter op groter formaat afdrukken of met zeer goede kwaliteit, of beschik je niet over een lens met een hoek die groot genoeg is (of wil je een vervormingsloze panorama maken) dan is een samengestelde foto over het algemeen de beste optie.

Het meest gebruikte formaat voor panorama’s is de cylinder panorama. Het verschil tussen deze vorm en de planar is goed te zien in dit plaatje geleend uit Photoshop:
uitleg_ps
Bij Planar (of perspective) panorama worden de uiteinden van de panorama dusdanig vervormd dat het lijkt of de fotograaf langs het onderwerp is gelopen en de foto’s op vaste afstanden heeft gemaakt. Er wordt hier gecompenseerd voor horizonvervorming (op grotere afstand lijken voorwerpen kleiner).

Een voorbeeld van een Planar panorama is deze geweldige wolkenhemel waarbij planar vervorming is toegepast.

Planar Panorama

Als de panorama wat breder wordt wordt het al snel onmogelijk de planar vervorming te compenseren zonder dat de foto er erg lelijk van wordt.
Bovendien is dat niet realistisch omdat als je om je heen kijkt je deze vervorming ook ziet.

Hierdoor worden verreweg de meeste panorama’s gemaakt als cylinder panorama’s.

Een cylinder panorama maken gaat als volgt:

Allereerst maak je een rij foto’s van het onderwerp waarbij je een overlap hebt tussen de foto’s van 15 tot 30%.

Rotterdam Panorama Los

 

Deze foto’s moeten worden bewerkt in passende software (zoals Autopano giga of Panoramamaker Pro) zodat ze naadloos aan elkaar komen te zitten.

Rotterdam Panorama

Hierna kan er nog eventuele bewerking en verscherping plaatsvinden.

Rotterdam Panorama done

Door het gebruik van meerdere opnames krijgen deze panorma’s enorme dimenties waardoor de op meters grote formaten kunnen worden afgedrukt.